4 způsoby, jak zamrazit potraviny bez použití plastů

Přestože bychom chtěli každý den vařit čerstvě, mražené jídlo je někdy prostě praktické. Mražené potraviny nemusí pocházet jen ze supermarketu. Můžete snadno připravit, rozdělit a zamrazit ovoce a zeleninu, bylinky, hotové pokrmy, chléb, omáčky a mnohem více, to vše bez plastů.
meruňkový džem

1. Zamrazit ve skle

Polévky, ovesné kaše, bylinky nebo čerstvé bobule můžete snadno zmrazit ve sklenici. Stačí použít prázdné sklenice či lahve, které máte doma. Ušetříte peníze a zdroje. Nejlepší jsou tlusté stěny se širokým otvorem, například prázdné nádoby od medu, okurek nebo omáček. U tekutých potravin byste měli dbát na to, abyste sklenici naplnili jen asi tří čtvrtin. To zabrání tomu, aby praskly, když se tekutina rozmrazí. Při zmrazení nechte víko mimo, nebo ho jen lehce uvolněte a zavřete jej později.

2. Zamrazit v plechovce z oceli

Chcete-li zamrazit větší množství, alternativou bez plastů mohou být plechovky vyrobené z nerezové oceli. Stejně jako při zamrazení ve sklenici, neměli byste je úplně naplnit tekutým jídlem a zavřete víko až po zmrazení.

3. Zamrazit pomocí papírového pytlíku nebo voskového papíru

Můžete také jednoduše zmrazit chleba a rohlíky přímo v papírovém pytlíku z pekárny. Ačkoli ne navždy, ale po dobu několika týdnů funguje zamrazení v papíru bez problémů. Ujistěte, že je chleba dobře zabalený.

Voskový papír je nejen vhodný pro skladování potravin v chladničce, ale také je vhodný pro zmrazení chleba, rohlíků nebo sýrů. Přinejmenším po dobu několika týdnů, kdy bude dobře zabaleno, bude jídlo snadno zachováno. Dobrý voskovaný papír se však stal bohužel vzácným.
tvořítka na nanuky

4. Zamrazit potraviny pomocí formy na ledové kostky

Dobrý nápad pro lidi, kteří tyto formy používají častěji (a rozhodně lepší než tašky na jedno použití!). Formy na kostky z nerezavějící oceli nejsou pouze plastové, ale především jsou velmi odolné. Nejen kostky ledu, ale i mnoho dalších věcí v nich lze zmrazit.

Nasekané čerstvé bylinky můžete zmrazit po částech velmi snadno nebo přímo vytvořit vlastní bylinné směsi a přidáte-li několik kapek olivového oleje do formy na led, máte praktické části, které se nechají rychle roztát v případě potřeby.

Dokonce i omáčky, dětská kaše, domácí zeleninový vývar nebo nasekaný špenát můžete dobře zmrazit ve formě kostky ledu.